Gebelik Hesaplama

Hamilelik ve gebeliğinizin takibini yapabilmeniz için detaylı hamilelik ve gebelik hesaplama aracını sizler için geliştirdik. Bu araçla birlikte son adet dönemi tarihini girerek detaylı olarak haftalık gebelik hesaplaması alabilir, haftalık bebeğinizin gelişim sürecini öğrenebilirsiniz. Haftalık gebelik hesaplaması sonucunda alacağınız sonuçlarda bebeğinizin ilk kalp atışından tutun da bebeğinizin kaçıncı haftada ne gibi gelişimini tamamlayacağını bir çok bebek gelişimi konusunda noktaya değinerek sizler için bir araya getirdik.

GEBELİK HESAPLAMA ARACI

Başlık Dekorasyonu
Saat ikonu

Lütfen Son Adet Döneminizi Girin :

Hamilelikte Bebek Gelişimi ve Gebelik Hesaplama

Anne olmak isteyen kadınlar için hamilelik, maceralı olmasının yanı sıra geçmek bilmeyen bir süreçtir. Çünkü her anne çocuğunun ne zaman geleceğini, cinsiyetinin ne olduğunu, çocuğun sağlık durumunu ve daha pek çok durumu öğrenmek ister, bunun için belirli bir hazırlık yapmak ister. Gender reveal party (cinsiyet öğrenme partisi), baby shower (bebek doğum partisi), bebek eşyaları seçimi, beslenme düzeni bu hazırlıklardan bazılarıdır. Bebeklerin kaç haftalık olduğu uzman doktor yardımıyla öğrenilebilir; fakat teknolojinin gelişmesine bağlı olarak internet üzerinden de gebelik hesabı yapılabilir.

Gebelik Hesaplama
Gebelik Hesaplama

Gebelik Hesabı Nasıl Yapılır?

Gebelik erken doğum haricinde genel olarak 9 ay 10 gün süren bir süreçtir. Kadınlar genelde hamileliğin döllenme tarihinde olduğunu sanmaktadır. Bu son derece yanlış bir bilgidir. Hamilelik evresini belirleyen tek şey hamilelik öncesi gerçekleşen son regl tarihinin ilk günüdür. Aşağıda adım adım gebelik hesabı anlatılmaktadır.

  • Hamileliğin öğrenilmesinin öncesindeki son regl tarihinin ilk günü gün/ay/yıl biçiminde belirlenir.
  • Son regl tarihinin ilk gününün gün/ay/yıl biçiminden 9 ay ileride olan tarih gün/ay/yıl biçiminde belirlenir.
  • 9 aylık ileri dönüş tarihine 7 gün eklenir. Bu bebeğin doğacağı tarihi verir.

Örnek olarak Bayan X; hamile olduğunu öğrenmiştir. Bu tarihten önceki son regl tarihinin ilk günü 18 Eylül 2020’dir. Bu tarihe 9 ay eklenildiğinde 18 Haziran 2021 tarihine ulaşılır. Daha sonra bu tarihe 7 gün eklenerek 25 Haziren 2021 tarihine ulaşılır. Bu sonuca göre; Bayan X, 25 Haziran 2021 tarihinde doğum yapacaktır.

Bebeğin doğum tarihinden hareketle anne adayları kaç haftalık olduğunu belirleyebilirler.

Peki, bebeğin gelişim evreleri nasıl bir düzende ilerler? Aşağıda hamilelik evrelerinde meydana gelen olaylar adım adım anlatılmaktadır.

Adım Adım Hamilelik Evreleri

Gelin şimdi birlikte gebelik süresi boyunca karnınızdaki bebeğin oluşum sürecini ve ne gibi gelişimlerini tamamladığını haftalık olarak detaylıca inceleyelim.

Gebelik ilk Hafta

1-3 Haftalık Gebelik Evresi

Sperm ve yumurtanın döllenmesinin yaşandığı bu evrede bebek çok ufak bir küre şeklindedir. Bir nevi bebeğin temeli olan bu küreciğe uzmanlar “blastosit” adını vermiştir. Bu evrede blastosit, hücre duvarına tutunur. Bu evrede blastositin hücreye tutunması hamileliğin başlangıcının en temel adımıdır. Daha sonra plasenta tarafından HCG hormonu salgılanır. Kan testlerinde Beta HCG olarak geçen bu hormon sayesinde uzmanlar kendilerine gelen kadın hastaların hamile olup olmadığını öğrenmektedirler. Bu testin pozitif çıkması hamileliğin var olduğunun kanıtıdır. Bu evrede kadınlar hamile olduğunun farkına kolay kolay varamaz. Fakat meydana gelen kanamalar hamileliği haber verebilir.

4 Haftalık Hamilelik Evresi

Embriyonik gelişim evresinin başlangıcı olan bu evrede bebeğin ilk organları oluşmaya başlar. Bazı kadınlarda organlar, hızlı bir şekilde başlayarak organ gelişimi de başlayabilir. Hassas bir dönem olduğundan düşük tehlikesi olan kadınlar, bu dönemde çok dikkatli olmalıdır. Bu dönemde uzman bir diyetisyen doktora danışılmalı ve beslenme düzeni oluşturulmadır.

5 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu dönem organların ek kısımlarının başlangıç aşamasıdır. Bu ek kısımlar; deri, tırnak, saç, meme ve ter bezleri, diş minesidir. Ayrıca kalp, dolaşım sistemi, kalp, akciğer, bağırsak, boşaltım sistemi, tiroit, karaciğer ve pankreas organlarının doku temelleri bu dönemde atılmaktadır. Bu haftalarda anne adayları vücudunda yorgunluk ve göğüslerinde hassasiyet hissedebilir, sık idrara çıkabilir.

6 Haftalık Gebelik Bebek Görünümü

6 Haftalık Hamilelik Evresi

Beş duyu organından dördü olan göz, burun, dil ve kulak oluşumunun en temel aşaması başlamıştır. Beşinci hafta meydana gelen akciğer ve bağırsak dokusu gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde anne adayı kilo almaya başlayabilir ve hırçın davranışlar-duygusal çökkünlük sergileyebilir.

7 Haftalık Hamilelik Evresi

Bebek altıncı haftanın yaklaşık iki katı görünümünde bir boyuta geçmiştir. Bu dönemde el, ayak ve el-ayak parmakların doku temelleri oluşacaktır. Sindirim sistemi dokusu gelişim aşamasına geçmiştir. Beyinsel aktivitelerin ana kısmı olan beynin iki lobi ani olarak gelişme göstermeye başlamıştır. Bu dönemde anne adayının rahim bölgesi yaklaşık 2 kat ölçüde genişler ve annede aşerme başlar. Kusma ve idrar seansları sıklaşabilir.

8 Haftalık Hamilelik Evresi

Altıncı haftada meydana gelen göz dokusunda gelişmeler yaşanmaya başlar. Bunun sonucunda ilk olarak göz kapakları oluşmaya başlar. Bebeğin ilk hareketleri bu hafta içinde hissedilir. Anne adayı bu dönemde daha çok göğüste değişiklik yaşamaktadır. Göğüslerin boyutlarında artış, meme ucunun hassasiyeti ve koyulaşması bu değişikliklerden bazılarıdır. Bu dönemde anne adayı huzursuz ve uykusuz olabilmektedir.

9 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek embriyo döneminden fetüs dönemine geçiş yapar. Beşinci haftada oluşan kalp dokusu gelişme göstererek kalbin odacık oluşumu tamamlanır. Diş damaklarının dokusu oluşmaya başlar. Bu dönemde, yedinci hafta temelleri atılan el ayak ve parmaklar gelişmeye başlar. Bu evrede anne adayları bulantı yaşamakta ve sık idrara çıkmaktadır. Bazı anne adaylarında kahverengi cilt lekeleri oluşabilir.

10 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bağırsak, böbrek, beyin ve karaciğer hızlı bir gelişim aşamasına girer. Bebeğin el tırnakları oluşumunu tamamlar. Omurgalar belirginleşir. Bu evrede anne adaylarının bazıları mantar ya da bağırsak yolları enfeksiyonuna maruz kalabilir. Böyle bir durumda derhal bir doktora başvurulmalıdır.

11 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede ses tellerinin temelleri oluşur ve ses tellerinde hızlı bir gelişim görülür. Bebeğin yüzü gözle görülür bir biçimde gelişme gösterir. Dokuzuncu haftada başlayan diş damakları belirgin biçimde gelişme gösterir. Bu dönemde anne adaylarında sindirim bozukluğu ve mide bulantıları azalma gösterse de etkisini hâlâ korumaktadır.

12 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebekte genital organ oluşumunun ilk aşamaları kendini gösterir. Genital organın tamamlanmasından sonra bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Parmaklar bu dönemde büyük oranda belirginleşir. Bu dönemde anne adaylarının rahimleri daha çok büyür ve bu yüzden anne adayları, sık idrara çıkmaktadır.

13 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek uzunluk bakımından gelişmeler yaşar. Ayrıca bebek diğer evrelere göre daha fazla hareket eder. Anne adaylarının bu dönemde mide bulantısı, yorgunluk gibi şikayetleri azalma göstermiştir. Bu dönemde vajinal akıntıların olması olası bir durumdur. Fakat vajinal akıntıların aşırı olması durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

14 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede yüzünde bazı mimik hareketlerini oluşturmaya başlar. Ayakların gelişimi sayesinde bebeğin hareketleri daha çok belirginleşir. Bebek hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Bu dönemde bebek annenin kasık kemiklerinin üst kısmına çıkarak anne adaylarında karın şişmesinin ilk belirtileri gözlenir.

15 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebeğin tat alma duyuları gelişme göstermeye başlamıştır. Ayrıca bu dönemde üst solunum yolları da hızlı bir gelişim göstermektedir. Bu haftada genital organ gelişimi tamamlanır. Bu evrede anne adayı, bebeğin cinsiyetini öğrenebilir. Ayrıca uzman doktor aracılığıyla bebeğin genetik özellikleri hakkında bilgi alabilir.

16 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede ayak tırnakları oluşumunu tamamlar. Kalp gelişimi bu evrede gelişmeye devam edip tamamlanmamıştır. Anne adayının karnında büyüme daha çok belirginleşir ve anne adayı kilo alabilir. Bu yüzden beslenme programına dikkatli bir şekilde uyulmalıdır.

17 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede göbek bağı kalınlaşmaya başlar ve ter bezleri hızlı bir şekilde gelişir. Bebekte yutkunma yetisi gelişir. Karın bölgesi şiştiğinden dolayı anne adayı, sıkı kıyafetlerden ve topuklu ayakkabılardan uzak durmalıdır.

18 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebekte geçici bebek tüyleri oluşumu başlar. Anne adayının sık sık tansiyonu düşük olabilir. Bu yüzden anne adayları bayılmamak için yürürken mutlaka dikkatli olmalıdır.

19 Haftalık Hamilelik Evresi

Altıncı haftada bebekte başlangıç yapan organların; duyma, görme tatma gibi yetileri gelişmeye başlar. Ayrıca anne karnındaki bazı zararlı sıvıların bebeğe zarar vermemesi için bebek üzerinde koruyucu bir katman oluşmuştur. Anne adayı bebeğin büyümesinden dolayı mide karın sancılarına maruz kalabilir.

20 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek ilk defa dışkı atar. Beyin yapısı hızlı bir gelişim gösterir. Anne adayları bu dönemde bebeğin organ gelişimine katkıda bulunmak için doktor kontrolü eşliğinde protein, demir ve daha birçok yararlı madde içeren yiyecekleri tüketmelidir. Hafif egzersizlere başlanmalıdır. Karın üzerine baskı kuracak şekilde uyumamalıdır.

21 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebekte, saç ve kaşın oluşum süreci tamamlanır. Bebek ilk tekmelerini atmaya başlar. Ayrıca anne adaylarının bazılarında meme ucundan süt gelebilir. Bu dönemde anne adayı bol bol dinlenmelidir. Egzersiz ihmal edilmemelidir.

22 haftalık hamilelik evresi

Bu evrede bebek, dış görünümüyle bebek olduğunu ispatlar. Hormon üretici, pankreas hızlı bir gelişim gösterir. Bebekte geçici yoğun tüylenmeler oluşur. Anne adayında hormon gelişimi güçlü olduğundan; annenin saç ve tırnakları eskisinden daha güçlü bir konuma ulaşır.

23 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek etrafında gelişen olayları sezmeye başlar. Buna tepki olarak tekmelemede artış gözlenebilir. Kalp atışı belirginleşir. Bağırsak ve solunum yolları büyük bir gelişim aşamasındadır. Anne adayı bu evrede çok sıvı kaybettiğinden dolayı bol bol sıvı tüketmelidir. İlk tetanos aşısı yaptırılmalıdır. Doktorun belirlediği bir sonraki tarihte tekrar tetanos aşısı yaptırılmalıdır.

24 Haftalık Hamilelik Evresi

Bebek derisi ve beyin lobları hızlı bir şekilde gelişir.  Akciğerler %75 tamamlanmıştır; fakat bu değer nefes alışverişi için yeterli değildir. Anne adayının ayaklarında şişmeler görülebilir. Bu yüzden anne adayı çok fazla ayakta kalmamalıdır.

25 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede tüylenmeler yoğun bir hal alır. Bu tüylenmeler geçicidir. Bebeğin derisinde yağ oluşumu büyük oranda gelişme göstermektedir. Ciğerler gelişim aşamasındadır. Anne adayı bu dönemde mutlaka glikoz testi yaptırmalıdır.

26 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebeğin nefes işlevi büyük bir gelişme göstererek tamamlanır. Anne adaylarında sancılar artış gösterebilir. Bu yüzden anne adayı egzersiz yapmayı ihmal etmemelidir.

27 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebeğin uyku fonksiyonları tamamlanmıştır. Beyin gelişimi kesintisiz olarak devam eder. Bebekte hıçkırık durumu gözlenebilir. Anne adayları egzersizi ihmal etmemelidir. Eğer kramp oluşursa hafif nitelikte esneme egzersizleri yapılabilir.

28 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek eskisine oranla daha çok hareketlenmekte ve tekme atmaktadır. Anne adayında bacaklar huzursuzluk yaşayabilir. Ayrıca annede kilo artışı gayet normal bir durumdur.

29 Haftalık Hamilelik Evresi.

Bu evrede beyin loblarında kıvrımlar oluşur. Kafatası genişlemesi görülür. Kemik oluşumunun ilk adımları atılır. Anne adayında basur rahatsızlığı oluşabilir. Bu yüzden basur oluşumuna neden olan acı yiyecekler tüketilmemelidir.

30 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede anne karnında mevcut olan amniyotik sıvı miktarı azalarak bebeğin görme duyusunun işlevi harekete geçirir. Anne adayının ayaklarında şişmeler görülebilir. Bu yüzden çok fazla ayakta kalınmamalıdır.

31 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebeğin tekme hareketleri yoğun bir şekilde artış gösterir. Diğer organlar gelişimine devam eder. Anne adayında bazı bölgeler kasılır. Kasılmalar fazla olursa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

32 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede yağ tabakası büyük oranda gelişimini tamamlar. Bebekte kilo artışı gözlemlenir. Saçlar gelişim gösterir. Anne adayı nefes darlığı ya da kramplar yaşayabilir. Bu yüzden nefes egzersizi yapılmalı, esneme egzersizleri ihmal edilmemelidir.

33 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede kafatası kıkırdak biçimindedir. Bu kıkırdak yapı, doğum esnasında bebeğin plasentadan rahat bir biçimde çıkabilmesini sağlar. Anne adayının ellerinde uyuşma görüleceğinden sık sık el egzersizleri yapılmalıdır.

34 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evreye bebek adayı gelişimini %90 tamamladığından dolayı anne adayı, erken doğum yaparsa düşük yapma ihtimali düşmektedir. Anne adayı bu evrede ani hareketler yapmamalıdır.

35 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek, kilo almaya başlar ve tekme atmaya devam eder. Anne adayı artık sık sık doktora görünmeli ve doktor gözetiminde istenen testleri yaptırmalıdır.

36 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebeğin tüyleri dökülür. Bebeğin bağırsak işlevleri harekete geçer. Bebek ters dönmeye başlayarak baş kısmı, aşağı kısma yerleşir. Anne adayı bebeğin ters dönmesinden dolayı bacak arasında bir yabancı cisim hissedebilir.

37 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede akciğer gelişimi, %100 tamamlanır. Bebek nefes almaya hazırdır. Anne adayında görülen olumsuz durumlar azalma gösterir ve anne adayında küçük kanamalar görülebilir. Kanamalar yoğunlaşırsa derhal doktora başvurulmalıdır.

38 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek tekmelemelere devam etmektedir. El parmaklarını sürekli sıkmaktadır. Bazı anne adaylarında preeklampsi belirtileri görülebilir. Preeklemsi belirtileri (ateş, baş dönmesi vb.) görülürse derhal doktora başvurulmalıdır.

39-40 Haftalık Hamilelik Evresi

Bu evrede bebek yağ dokusunu %100 tamamlar. Anne adayının vajina bölgesinden su gelmesi doğumun işaretidir. Bu evrede hamilelik görülmeyebilir. 42. Haftaya kadar doğumun gerçekleşmemesi normal bir durumdur. Fakat yine de doktor gözetiminde olmakta fayda var.